La CUP de Figueres proposa un pla de xoc per cohesionar els barris a través de les escoles, l’esport i la cultura

La formació assegura que el Govern no té cap pla de treball i només vetlla pels equilibris de poder

Ahir al vespre, la CUP de Figueres va realitzar una xerrada-debat sobre la situació de Figueres i el seu futur. Abans, però, la regidora Natàlia Sànchez va explicar com havia quedat el nou govern, i com, tot i la rectificació en les retribucions, encara seguia sent una proposta que augmenta un 29 % el cost total dels polítics, 800.000 euros anuals. Per a la regidora de l’esquerra independentista, el cartipàs final i les retribucions només responen a un equilibri entre partits, sense tenir cap projecte de futur per a la ciutat.
Per iniciar el debat sobre el present i futur de la ciutat, la formació va explicar el pla de xoc per a Figueres que el Govern va presentar setmanes enrere. Segons la formació independentista, el pla de xoc que va presentar el govern de Marta Felip i Pere Casellas és una mostra barroera de la nul·la capacitat de presentar propostes de futur per a la ciutat. El regidor Lluís Armengol va assegurar que és “una autèntica mofa als ciutadans”. “No es pot anomenar pla de xoc a tres iniciatives com la neteja de l'espai públic, del qual n'han estat responsables els últims anys, la construcció d'instal·lacions esportives que en els darrers vuit anys no han sigut tingudes en compte ni s'hi ha fet cap mena de planificació i, finalment, el Barri de Sant Joan, que ha estat beneficiari d'un pla de millora en els darrers mesos que ha comportat inversions de l'ordre de 700.000 euros”. Armengol va reblar el seu argument dient que no es tracta de cap pla de xoc, sinó d’una operació merament propagandística.

Com a contraposició a l'anunci del govern figuerenc, el regidor Lluís Armengol juntament amb Toni Garcia varen exposar el que consideren les línies de treball bàsiques que el Govern hauria de prendre, i que són per les que la CUP treballarà els propers mesos. Per la formació de l'esquerra independentista, hi ha tres eixos prioritaris  per tal de cohesionar els barris i aconseguir millorar les condicions de vida dels ciutadans que ho estan passant més malament. Aquests eixos passen per millorar l'Àrea de Serveis Socials, millorar-ne el pressupost i equiparar-lo percentualment amb el que hi destinen altres ciutats com Girona o Salt. Així com dotar tots els centres educatius d'un educador social que permetrà detectar la problemàtica existent entre els infants i joves a causa de la crisi que ha deteriorat molt l'economia de les seves famílies amb conseqüències molt negatives sobre l'alimentació i la formació dels seus fills. I també descentralitzar l'OMAC per acostar els serveis municipals als barris.

El segon eix prioritza el dret a l'habitatge a partir d'una actitud ferma enfront dels bancs, exigint la cessió de pisos buits de més de dos anys per destinar-los al lloguer social o bé sancionant-los conforme permet la llei; així com destinar les quantitats de què disposa l'Ajuntament del Fons Patrimonial per a la compra de pisos per destinar al lloguer social, tot exercint el dret de compra preferent que permet la llei sobre els habitatges procedents d'adjudicacions hipotecàries quan el banc els posa a la venda, normalment a fons d'inversió especulatius.
El tercer eix fa referència a la cultura com a una eina bàsica de cohesió social que cal coordinar de forma urgent amb les polítiques d'educació de la ciutat. Per a la CUP, la ciutat necessita de forma urgent biblioteques i instal·lacions esportives als barris, i una forma immediata i econòmica d'aconseguir-ho és posant al servei de la comunitat les instal·lacions dels centres escolars, amb una política decidida de patis oberts on tothom, fills i pares, puguin beneficiar-se de l'activitat cultural.

Natàlia Sànchez remarca que el Govern s’ha augmentat les retribucions un 29 %