La CUP vol que l'Ajuntament impulsi l'economia social i el cooperativisme per fomentar la creació de llocs de treball

La moció demana col·laborar amb Coop57 per garantir el finançament i viabilitat dels projectes

En el Ple de juliol, la CUP de Figueres presentarà una moció perquè l'Ajuntament figuerenc fomenti i impulsi projectes cooperatius i de l'economia social com una de les estratègies de l'àrea de promoció econòmica. Entre les mesures que proposa la candidatura es demana donar formació específica sobre cooperativisme als treballadors de l’Ajuntament que són responsables en l’àmbit de l’assessorament a l’emprenedoria. En aquest sentit, es proposa col·laborar amb la cooperativa de serveis financers Coop57 que ja està fent aquesta tasca amb altres ajuntaments de Catalunya, sense cap cost econòmic pel consistori. Alhora, pot oferir els seus serveis financers pels emprenedors que s'adrecen al servei de promoció econòmica de l'Ajuntament amb la necessitat d'accedir a préstec.

El darrer punt de la moció demana a la comissió europea, tal com ha fet el Parlament europeu, que apliqui més flexibilitat legislativa per poder puntuar el fet de ser empresa cooperativa en els concursos públics que s’efectuïn des de l’Ajuntament de Figueres en els casos que la gestió directa del servei no sigui possible.

Segons les dades de la confederació de cooperatives de Catalunya, el 2013 es va tancar amb dades esperançadores sobre la situació del cooperativisme i de la seva participació en la dinamització econòmica i laboral. L'activitat econòmica de les cooperatives va créixer i l'ocupació es va incrementar un 3,7% respecte a l'any anterior, i el nombre d'empreses, un 0'7%. Són 1.397 llocs de treball nous i el 87% d'aquests són de caràcter indefinit. El juliol de l'any passat, el Parlament europeu va aprovar una resolució sobre la contribució de les cooperatives a la sortida de la crisi en què es demanava a la comissió que proporcioni més flexibilitat pel que respecta a les normes de contractació pública en el cas d'empreses cooperatives.

Les cooperatives són empreses sostenibles, basades en principis i propietat dels seus integrants, que la gestionen pel benefici mutu dels seus membres, de les persones usuàries i del seu entorn. Així mateix, són empreses democràtiques que promouen l’ocupació estable i de qualitat, la responsabilitat social, l’arrelament al territori i la màxima implicació en el desenvolupament econòmic i social de totes les persones, incloent també els col·lectius més desafavorits.