"Stolpersteine"

Article de Toni Garcia, regidor de la CUP, publicat al Setmanari de l'Alt Empordà

Stolpersteine significa en alemany "pedra que fa ensopegar". Dins el marc d'un projecte de memòria que pretén recordar a totes les víctimes de la barbàrie nacional-socialista, les stolpersteine són unes llambordes de 10cm x 10cm, cobertes amb una fulla de llautó on s'escriu el nom de les persones perseguides pel totalitarisme nazi. Cadascuna d'aquestes llambordes és única, com úniques van ser totes i cadascuna de les víctimes. Les Stolpersteine pretenen que no caiguin en l'oblit tots aquells que van ser perseguits per la seva condició de jueus, gitanos, homosexuals, testimonis de Jehovà, persones considerades discapacitades o dissidents polítics.

El seu creador és l'artista alemany Günter Deming. Quan el 1992 va recordar la deportació de gitanos a Colònia, alguns veïns van afirmar que mai havien viscut gitanos al seu barri. Així va néixer el projecte dels Stolpersteine: retornar al seu lloc d'origen els veïns deportats fins i tot per la memòria.

Existeixen més de 50.000 Stolpersteine per tota Europa, instal·lades, la majoria de les vegades, davant les llars des d'on es van perpetrar deportacions. Com homenatge perenne a aquells que van patir la persecució, aquestes llambordes ens fan ensopegar amb retalls d'història que molts pretenen negar i que sovint oblidem.

A l'estat espanyol, el silenci sobre els republicans deportats als camps de concentració nazis ha estat clamorós. I van ser més de 10.000 republicans espanyols i catalans els deportats amb la col·laboració del règim franquista, entre ells 12 figuerencs. 6.000 d'ells van ser assassinats, especialment als camps de Mauthausen i Güsen. L'any 2015 es va instal·lar la primera llamborda a Navàs. Des d'aleshores són molts els municipis (Manresa, Igualada, o Girona, entre d'altres) que estan impulsant aquestes accions de recuperació de la memòria històrica i de dignificació d'unes víctimes massa temps oblidades. En aquest sentit, en el proper ple municipal de l'Ajuntament de Figueres es presentarà una moció per sol·licitar la instal·lació de 12 Stolpersteine per homenatjar aquests 12 figuerencs víctimes del nazisme. La moció, amb ampli suport dels diferents grups municipals, ha estat presentada per dues associacions que fa temps que treballen en la preservació de la memòria històrica, la defensa dels drets humans i la seva divulgació didàctica: El Triangle Blau (guardonat amb la Fulla Figuera de plata del 2017) i el Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà dels Serveis Educatius (format per professors de diferents instituts de la comarca ).

D'aquesta forma, Figueres s'afegirà a la xarxa de municipis que dignifiquen la memòria de les víctimes del franquisme i la seva relació amb el nazisme, recuperació que ha de formar part d'aquest esforç per enfortir unes bases sòlides en els principis democràtics. Impulsar la memòria col·lectiva dels qui lluitaren i moriren per les llibertats i drets socials és essencial. Figueres té un deute que ara pot començar a saldar. Això ens honra a tots.