Voluntat política

Article de Natàlia Sànchez, regidora de la CUP de Figueres, publicat al setmanari Empordà.

En política sentim en moltes ocasions la recurrent frase: «és una qüestió de voluntat política» i la municipal no s'escapa del tòpic. Estic segura que tots els grups hem reblat en més d'una ocasió aquesta expressió amb frases com: feminitzar els espais públics és una qüestió de voluntat política o la municipalització dels serveis urbans és una qüestió de voluntat política, donar resposta a l'emergència habitacional és una qüestió de voluntat política. La voluntat és la facultat de qualsevol ésser humà de voler, de determinar lliurement els seus actes. La voluntat política en l'àmbit municipal és, doncs, el conjunt d'actes, accions o projectes que s'impulsen per a fer realitat allò que volem, la ciutat que volem, la Figueres que desitgem.

A Figueres, massa sovint coneixem la voluntat política de l'equip de govern a cop de titular, rebent una nota de premsa o simplement completant el complex trencaclosques de la burocràcia diària sempre en mode last minut. En ocasions puntuals i en determinades àrees l'oposició tenim el luxe de rebre la informació amb prou antelació i de la mà del o la regidora que, repeteixo, en comptades ocasions, faciliten la feina a la resta de companys del ple.

La voluntat política d'un equip de govern està subjecta a multitud de circumstàncies. Per exemple, per CiU no és el mateix governar amb una àmplia majoria absoluta que haver-ho de fer després de perdre 5 regidors i més de 2200 vots. Tampoc és el mateix governar sol que haver-ho de fer amb el grup municipal que va quedar quart en les eleccions municipals, el PSC de Pere Casellas, i amb una coalició d'esquerres que pel camí ja ha perdut bous i esquelles. No és el mateix fer-ho en època de vaques grasses o fer-ho en temps de misèria. I, per descomptat, la voluntat política d'un matrimoni de conveniència mai, mai, mai serà la mateixa, sempre quedarà supeditada a unes voluntats o a unes altres. A uns interessos o a uns altres. A unes sigles o a unes altres. I quin és el resultat de tot plegat? Un reguitzell de voluntats diverses, interessos particulars i una bona dosi d'improvisació que l'actual govern municipal desenvolupa al més pur estil santivilanià.

Ben aviat entomarem la tramitació dels pressupostos municipals. Uns pressupostos que capítol a capítol, partida a partida i xifra a xifra articularan la voluntat política d'un govern que haurà de fer una important tasca d'hemeroteca per recuperar el fum venut a cop de titular durant l'any. El problema de les promeses que omplen titulars és que uns pressupostos no entenen de màrqueting polític i només entenen d'ingressos i despeses. I en aquest senzill exercici de dir què tenim i en què ho gastem és on veritablement podrem veure la voluntat política del govern. Un govern que a hores d'ara encara no ha entomat ni ha fet absolutament res amb els grans debats de la ciutat com per exemple la pobresa creixent, la planificació urbanística o els barris del nord-oest. Poca visió de futur i curterminista.

Voluntat política: conjunt d'actes, accions o projectes per fer la ciutat que volem. Recupereu l'hemeroteca i veureu què és important i què no ho és per la Marta i en Pere, i amb això podreu imaginar-vos la ciutat poti-poti que han dissenyat. Ciutat florida, ciutat de model caduc i d'una buidor profunda.

I quin és el resultat de tot plegat? Un reguitzell de voluntats diverses, interessos particulars i una bona dosi d'improvisació