Notícies de Figueres

En els darrers temps s'ha aprovat la proposta de Protocol contra les agressions sexistes de la ciutat de Figueres. Aquesta iniciativa va començar a desenvolupar-se després de l'aprovació d'una moció presentada per la CUP en el plenari municipal. Un cop aprovada es va crear una comissió per la seva redacció.

S´apropa la data commemorativa de l'1O. Com en tants altres esdeveniments històrics importants, tots ens preguntem: On érem? Què fèiem aquell dia? No és una data qualsevol. És una diada que roman en les nostres memòries com el dia en què vàrem decidir col·lectivament desobeir, de forma conscient, voluntària i pacífica. Exigint la nostra voluntat inalienable a autodeterminar-nos. Tossudament alçats.

Qui segueixi la política local figuerenca segur que ha sentit a parlar més d'una vegada d'EcoServeis, l'empresa que ha estat gestionant des de 2002 la neteja viària i recollida d'escombraries, l'enllumenat i els parcs i jardins. Aquesta empresa mixta (on la part pública perd molts diners i la privada en guanya molts) ha estat posada sovint com a excusa per justificar la mala situació de les arques municipals.

Per diversitat cultural s'entén la multiplicitat de mitjans pels quals s'expressen les cultures dels grups i les societats. Des de la CUP i Som Alternativa estem en ple debat i diagnosi de ciutat a través del cicle de xerrades Figueres en Moviment i, pel que fa a la diversitat cultural, hem de fer autocrítica. A les nostres assemblees la població migrada o racialitzada (el 40% de la població) no hi està representada. Per aquest motiu, hem de repensar-nos i revisar els nostres mecanismes de lluita.

La CUP de Figueres demanarà al ple municipal del mes de juliol que es clausuri el Cinema Las Vegas fins que no es regularitzin els permisos d’obertura i de llicència d’activitat. Segons Oriol Turró, regidor de la CUP, “actualment els promotors no han presentat el certificat favorable en matèria de prevenció i seguretat pel que fa als incendis, imprescindible per a obtenir la llicència d’activitat”. Un decret d’alcaldia del passat 22 de juny estableix clarament que “en cap cas es pot procedir a l’obertura del local Cinema Las Vegas”.

Fa uns anys, i especialment els darrers mesos, que la política d'àmbit nacional monopolitza la nostra atenció. I és normal. Ha estat del tot excepcional el nivell de mobilització de l'independentisme, van ser del tot excepcionals les agressions policials i la resistència popular l'1 d'octubre i està sent del tot excepcional la repressió estatal en forma de presos polítics, exiliats i perseguits.

La CUP presentarà aquest ple de juny una moció per a garantir el dret a l'empadronament i per a la creació d'un reglament d'accés al padró municipal. La moció proposa, en primer lloc, facilitar l'accés al padró i l'emissió dels certificats que hi van associats, atenent la legalitat vigent, a través de l'eliminació de l'obligatorietat dels requisits de tenir un títol de propietat o contracte de lloguer de l'immoble, documents que no són imprescindibles per a la tramitació del padró.

En el darrer ple es va ratificar el «Conveni transfronterer del «Bicitranscat» i es va acceptar la subvenció FEDER que permeti desenvolupar-lo. Aquest conveni ha de crear una xarxa de camins que permetin comunicar l'espai transfronterer en bici.

Quan es va votar aquest dictamen, la CUP va abstenir-se, malgrat que la formació sempre ha estat partidària de la promoció de l'ampliació de la xarxa local de carrils bici així com d'un model de mobilitat que potenciés l'ús de vehicles no contaminants i que a la vegada promogués l'activitat esportiva i models de vida saludables.

Divendres 1 de juny, l’Auditori dels Caputxins acollirà a les set del vespre la taula rodona “Experiències municipalistes. Horitzó 2019”. L’objectiu de l’acte és iniciar un procés de debat i reflexió entorn de les candidatures municipalistes i els seus processos de creació i participació.

La festa és de tots. Però ningú està obligat a participar-hi. Les festes són una de les moltes formes que tenen les cultures d'afirmar-se, d'expressar-se, de mostrar-se al món. Cada festa té les seves normes i els seus propis codis. És bo conèixer-los i respectar-los si s'hi vol participar - ningú no ens obliga. I sobretot, ningú no hauria de desvirtuar-la o manipular-la.

Pàgines