El ple de Figueres aprova una moció per reclamar al Ministeri de Foment que determini quins habitatges es poden considerar desocupats

La manca de normativa impedeix a l’Ajuntament aplicar un recàrrec del 50% d’IBI als habitatges buits tal com recull la Llei d’Hisendes Locals

 

En el ple de desembre la CUP de Figueres va presentar dues mocions: una aprovada íntegrament, i l’altra parcialment.

Una tractava un tema delicat com és el dret a l’habitatge. La CUP va exposar les problemàtiques que suposa per a una ciutat tenir una quantitat important d’habitatges desocupats, tant per la vessant social i les dificultats d’accés a l’habitatge, com per la degradació de barris i el creixement urbanístic totalment innecessari de l’altre.

Per solucionar aquesta situació la candidatura vol que s’apliqui un recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges desocupats, tal com preveu la Llei d’Hisendes Locals i com recullen les ordenances municipals. Per això denuncien que s’estableixi la normativa que determini quan un habitatge es pot considerar desocupat. És en aquest sentit que el ple de l’Ajuntament va aprovar demanar al Ministeri de Foment espanyol la redacció i aprovació d’un reglament que estableixi la definició dels immobles desocupats amb caràcter permanent.

A la mateixa moció també es va aprovar que l’Oficina Municipal d’Habitatge faci de mediador amb els propietaris d’habitatges buits per tal de facilitar la seva sortida al mercat de lloguer. Per Joan Font, regidor de la CUP, “és necessari que en moments tant difícils per als ciutadans l’Ajuntament prengui part amb una qüestió tant important com és l’accés a un habitatge”.

Per altra banda, Figueres s’ha adherit a l’Estratègia Catalana Residu Zero aprovant-ne la moció que va presentar la CUP. Aquesta adhesió que a Catalunya ja han fet diferents municipis i associacions municipalistes, empreses, universitats i centres de recerca, entitats ecologistes i socials, implica avançar cap a la reducció i reaprofitament progressiu dels residus com a recursos.