Cap a una ciutat neta i cohesionada
Article de Jordi Roig, membre de la CUP de Figueres, publicat al Setmanari Empordà
L'exalcaldessa Marta Felip reconeixia en un article d'opinió, en aquest mateix setmanari, el passat 9 d'octubre, que a Figueres s'havia deteriorat la qualitat del seu espai públic, un pilar bàsic del benestar i nivell de vida d'una ciutat. Ho deia en el context de la concessió a la nova empresa del servei de neteja urbà pels pròxims quatre anys. En aquell moment se'ns venia l'operació del govern municipal com un gran èxit que resoldria definitivament el problema greu d'higiene que pateix la ciutat des de fa anys. Doncs bé, han passat tres mesos i estem igual, amb una ciutat deteriorada. Resulta que les empreses competidores varen impugnar el concurs. A l'espera de la resolució judicial, mentrestant, seguim amb el servei pensat per la Figueres de fa disset anys amb una maquinària i estructura obsoletes com afirmava la mateixa exalcaldessa. Fins quan?
Sense entrar, ara, en detalls sobre la idoneïtat de la privatització del servei cal dir ben clar que la ciutadania de Figueres necessita urgentment aquell benestar que dèiem. És una qüestió essencial, de salut pública. Instem el govern municipal a prendre les mesures necessàries per reforçar la brigada, crear un equip nou de recollida o adquirir infraestructura nova. No pot ser que només hi hagi una única màquina netejadora per una ciutat de 47.000 habitants!
Altrament, hi ha un aspecte associat que ens preocupa. Marta Felip, en aquell article, culpava a "alguns ciutadans" de tenir actituds incíviques i de ser corresponsables de la situació de Figueres. De quines actituds estava parlant? El govern el que ha de fer, en lloc de buscar culpables anònims, és fer pedagogia. És a dir, assegurar-se que tothom té la informació necessària per complir les seves obligacions veïnals. Per tant, promoure que al costat dels contenidors hi hagi instruccions clares sobre els horaris de recollida de deixalles i altres objectes voluminosos, i periòdicament fer arribar informació als domicilis, entenedora i en diverses llengües.
En relació amb l'incivisme, hem d'afrontar la sensació d'inseguretat que es respira a Figueres. En assumir l'alcaldia Jordi Masquef anunciava tolerància zero envers els comportaments d'alguns figuerencs/ques. De nou, la responsabilitat s'atribuïa als altres, defugint la que té el govern que no ha posat els mitjans suficients per deturar-los. A més, el missatge genera desconfiança i por. És evident que a Figueres hi ha problemes de convivència i es cometen delictes com a qualsevol ciutat del món. Però l'obligació de l'ajuntament és crear el clima contrari, que afavoreixi sortir al carrer. Això vol dir una millor gestió de l'espai públic, més amable per la trobada i comunicació que faciliti l'intercanvi intercultural i interclassista, com una oportunitat per l'enriquiment mutu.
Però per arribar-hi, en primer lloc, cal abordar algunes mancances que té la ciutat que ens allunyen d'un model cohesionador. A Figueres manquen espais de trobada i d'oci pels joves en situació de risc d'exclusió social. Es passen moltes hores al carrer i és fàcil que puguin caure en la petita delinqüència. Per evitar-ho seria adequat endegar projectes ambiciosos en el camp de l'educació social i en el lleure. A l'institut Ramon Muntaner s'ofereix un cicle formatiu de grau superior en integració social. De ben segur que s'hi podrien trobar sinergies per bastir alguna bona iniciativa. En qualsevol cas, no n'hi ha prou amb donar una resposta només policial als problemes d'inseguretat que té la ciutat. Al costat de la Guàrdia Urbana creiem que hi hauria d'haver un cos d'educadors i integradors socials en tasques de prevenció i atenció a les persones més vulnerables. Ambdues figures (la policial i educadora) són necessàries. L'objectiu és una ciutat cohesionada, que tenim el convenciment que serà més segura per la ciutadania.
Al costat de la Guàrdia Urbana hi hauria d'haver un cos d'educadors i integradors socials en tasques de prevenció i atenció a les persones més vulnerables.