Nou model, nova gestió
Article de Joan Font, membre de la CUP de Figueres, al setmanari Empordà
Qui segueixi la política local figuerenca segur que ha sentit a parlar més d'una vegada d'EcoServeis, l'empresa que ha estat gestionant des de 2002 la neteja viària i recollida d'escombraries, l'enllumenat i els parcs i jardins. Aquesta empresa mixta (on la part pública perd molts diners i la privada en guanya molts) ha estat posada sovint com a excusa per justificar la mala situació de les arques municipals. Hi ha qui diu que la culpa de tot és de l'exalcalde Armangué per haver acordat unes condicions tan dolentes, i hi ha qui diu que és de l'exalcalde Vila per haver anat ampliant sense motiu el contracte (i la despesa) inicials.
En el que tothom estava d'acord és que calia aprofitar la finalització del contracte per començar una nova gestió més beneficiosa per la ciutat. Hi havia temps per estudiar diferents models de gestió i assolir un acord entre els grups del consistori. Inexplicablement, però, la data va arribar i el tàndem Vila-Felip no havia preparat res. Es va haver de fer una pròrroga de 2 anys, que ara està a punt d'acabar, i es continua fent tot a última hora i malament. En l'acord per l'aprovació dels pressupostos del 2017 la CUP va exigir la realització d'una auditoria a EcoServeis. Avui dia, més d'un any més tard, encara no s'ha entregat.
El govern volia que la neteja viaria i la gestió de residus es privatitzés, i com que no tenia prou suports per fer-ho va prometre a diferents grups municipals que a canvi es gestionarien directament l'enllumenat i el verd urbà.
Un cop engegat el procés per contractar una empresa que faci la neteja, però, l'alcaldessa s'ha desdit de les seves promeses i pretén privatitzar també els altres serveis, igual de necessaris però amb menys repercussió social que la retirada d'escombraries de davant de casa.
Des de la CUP hem manifestat repetidament que per l'ajuntament és perjudicial mantenir aquests serveis bàsics externalitzats, tant per l'increment de cost que representa com per la falta de control directe que se'n pot fer. Som conscients que la municipalització de serveis d'aquesta magnitud necessita un treball extra d'adequació d'instal·lacions, de planificació de recursos humans o d'acords i negociacions amb els treballadors, i això és exactament el contrari del què ha fet l'actual govern.
Cal recordar que els treballadors que actualment estan a EcoServeis tenen millors condicions laborals que els de l'empresa pública de serveis (Fisersa) fruit de les negociacions i lluites sindicals de fa poc menys de 2 anys. Això crea unes tensions lògiques que requereixen acció política.
Des de la CUP se n'ha parlat tant amb els treballadors de Fisersa com amb els d'Ecoserveis, i s'ha constatat que tot i les reticències a la municipalització les diferències no són insalvables. El problema és la deixadesa amb la qual actua el govern municipal respecte els treballadors públics i la incapacitat que ha demostrat per engegar un nou model de gestió que suposi deixar de perdre diners dels minvants recursos públics.
El govern volia que la neteja viaria i la gestió de residus es privatitzés, i com que no tenia prou suports per fer-ho va prometre a diferents grups municipals que a canvi es gestionarien directament l'enllumenat i el verd urbà. Un cop engegat el procés per contractar una empresa que faci la neteja, però, l'alcaldessa s'ha desdit de les seves promeses i pretén privatitzar també els altres serveis, igual de necessaris però amb menys repercussió social que la retirada d'escombraries de davant de casa.